Η Κερκυραϊκη Παστιτσαδα που τρωει ολη η Κερκυρα τον δεκαπενταυγουστο!


Αυτήν την κερκυραϊκή παστιτσάδα πρέπει να την φτιάξετε και εσείς αυτόν τον δεκαπενταύγουστο. 

Εμείς εδώ στο joywood αγαπάμε πολύ την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα όχι μόνο του δικού μας τόπου αλλά και των άλλων χωρών. Το ίδιο έντονα αγαπάμε και τις παραδοσιακές συνταγές της κάθε χώρας και του κάθε τόπου. 
Μιας και πλησιάζουμε στον δεκαπενταύγουστο είπαμε να σας δώσουμε μια παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνουν οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- την ημέρα αυτή στην Κέρκυρα. 
Μιλάμε για την κερκυραϊκή παστιτσάδα που είναι από τα πιο νόστιμα φαγητά που μπορείτε να γευτείτε εκείνη την ημέρα αλλά και οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου. 

Πώς ξεκίνησε η παράδοση με την κερκυραϊκή παστιτσάδα; 

Η συνταγή έχει τις ρίζες της στην βενετσιάνικη κουζίνα και συνδυάζει τέλεια τα μακαρόνια με τον κόκκορα. Κατά τα βενετικά χρόνια τα μακαρόνια συνδυάζοντας με το κυνήγι που έφερνε ο βασιλιάς στο τραπέζι. 
Αν θέλετε κάτι πιο light και υγιεινό -ίσως και χωρίς κρέας- για εκείνη τη μέρα τότε υπάρχει και η επιλογή της vegan καρμπονάρα που πρωτοέφτιαξε η food blogger Emily Vagia στο dearlife.gr και εμείς εδώ στο joywood έχουμε λατρέψει. Εναλλακτικά και μια συνταγή με βασικό συστατικό της τον κιμά μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε. Ανακαλύψτε εδώ 18 ολόκληρες συνταγές με κιμά που θα σας κάνουν να γλύφετε τα δάχτυλά σας

Κερκυραϊκή Παστιτσάδα 

Υλικά για 8 άτομα 
για το σπετσερικό: 
10 ml κόκκινες πιπεριές γλυκό chili 
2 ml. καυτερό chili pepper 
5 ml σκόνη κανέλας
5 ml. μοσχοκάρυδο
5 ml. κύμινο
2 ml. τριμμένο μπαχάρι
1 ml. τριμμένο γαρύφαλλο
5 ml. αλάτι
2.5 ml. πιπέρι

για την παστιτσάδα κόκκορα: 

2 κιλά κόκορας χωρίς πέτσα, σε μεσαία τεμάχια (ζητήστε από τον χασάπη να σας τον κόψει σε μερίδες και να αφαιρέσει την πέτσα)
6 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα (1,100 γρ. καθαρισμένα)
3 σκελίδες σκόρδο
8 φύλλα δάφνης
80 μλ. ξύδι κόκκινο
200 μλ. κόκκινο κρασί
150+100 ml. παρθένο ελαιόλαδο
200 γρ. ντοματοπελτέ
2 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι
500 ml. βραστό νερό + 200 ml. με την σάλτσα ντομάτας
1 κιλό μακαρόνια για παστίτσιο 
200 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι 



Εκτέλεση 

Ξεκινήστε από τα κρεμμύδια σας. Κόψτε σε κομμάτια και ρίξτε τα στο μούλτι για να κοπούν ψιλά. 

Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε τηγάνι όπου έχετε ρίξει 150 ml. ελαιόλαδο. Αφήστε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν για 30 λεπτά. Ταυτόχρονα φτιάξτε και το σπετσερικό. 

Ανακατέψτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το σπετσερικό. 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε 100 ml. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά ρίξτε μέσα τα κομμάτια κόκκορα για να σοταριστούν. Είναι σημαντικό να σοτάρετε σε δόσεις για να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε. 

Βγάλτε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και ρίξτε μέσα το σπετσερικό. Έπειτα προσθέστε το σκόρδο και τις δάφνες και έπειτα από λίγο σβήστε με το ξίδι. Αφήστε να εξατμιστεί το περισσότερο υγρό. 

Ρίξτε στην κατσαρόλα τον κόκκορα, τα κρεμμύδια και το κρασί. Προσθέστε και μισό λίτρο νερού. Αφήστε να πάρει βράση. Έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί για 45-50 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με κλειστή κατσαρόλα. 

Έπειτα προσθέστε τον ντοματοπελτό και άλλα 200 ml. βραστού νερού. Μαγειρέψτε για ακόμα 20 λεπτά με ανοιχτή κατσαρόλα. Προσθέστε επίσης αλάτι και 2 κ.γ. ζάχαρη. 

Βράστε τα μακαρόνια σας σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο. 

Το φαγητό σας είναι έτοιμο. Σερβίρετε τα μακαρόνια σας με το κοτόπουλο και τη σάλτσα του και τριμμένο κεφαλοτύρι από πάνω. Αυτό το φαγητό είναι απλά ΘΕΪΚΟ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις