Υγιεινη διατροφη με ΣΟΛΩΜΟ: 5 τροποι να τον μαγειρεψεις αυτο το καλοκαιρι



Είναι από τις τροφές που έχουν υψηλή θρεπτική αξία λόγω των ωμέγα-3 λιπρών που περιέχουν. Παρόλα αυτά οι ειδικοί προτείνουν να μην τρώμε τον σολωμό πάνω από μια φορές την εβδομάδα λόγω του ότι είναι από τα ψάρια που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. 

Το καλοκαίρι είναι η εποχή του και η αλήθεια είναι πως πρόκεται για ένα πολύ εύκολο ψάρι και στο μαγείρεμα και στο φάγωμα λόγω του ότι δεν έχει καθόλου κόκκαλα. 

Μπορείς άραγε να βάλεις στην κατάψυξη τον μαγειρεμένα σολωμό και να τον ξαναζεστάνεις όταν θελήσεις να τον φας; 


H απάντηση είναι πως φυσικά και μπορείς να τον βάλεις στην κατάψυξη. Το θέμα είναι: πρέπει να το κάνεις; Κάνοντας μια γευστική θα καταλήξεις στο συμπέρασμα που καταλήξαμε και εμείς τρώγοντας μαγειρεμένο σολωμό από την κατάψυξη. Δεν είναι το ίδιο νόστιμος με τον φρέσκο σολωμό. Στην πραγματικότητα η γεύση του δεν έχει καμιά σχέση με την γεύση του φρέσκου σολωμού. 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να πετάξεις τον μαγειρεμένο σολωμό που σου περίσσεψε. Βάλ’τον στην κατάψυξη. Απλά τελικά δεν θα τον απολαύσεις όπως τον απόλαυσες όταν τον πρωτοέφαγες. Μια πολύ ωραία ιδέα για να μην καταλάβεις την αλλαγή στη γεύση είναι απλά να τον ξεπαγώσεις και να τον κάνεις μια ωραιότατη σάλτσα για τα μακαρόνια σου. Εναλλακτικά ένα burger σολωμού θα σώσει το θέμα της γεύσης. 

Πώς μπορείς να μαγειρέψεις τον σολωμό εύκολα και υγιεινά αυτό το καλοκαίρι

Πικάντικα σουβλάκια σολωμού (για 4 άτομα)


Υλικά
2 κ.σ. ρίγανη
2 κ.γ. σουσάμι
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
750 γρ. σολωμό σε φιλέτο κομμένο σε κομμάτια σουβλακιού
2 λεμόνια κομμένα σε πάρα πολύ λεπτές φέτες 
2 κ.σ. ελαιόλαδο 
8 καλαμάκια 

Προθέρμανε την ψηστιέρα σου ή το γκρι του φούρνου σου. 
Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε την ρίγανη, το σουσάμι, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι. 
Πέρνα στο κάθε καλαμάκι ένα κομμάτι σολωμού και μια φέτα λεμονιού διπλωμένη στη μέση. Φτιάξε συνολικά 8 καλαμάκια. 
Ψήσε στην ψηστριέρα ή στο γκρι για 5-8 λεπτά.

Κάθε μερίδα 2 καλαμακίων έχει 390 θερμίδες! 

Ελάχιστες θερμίδες έχει και ΑΥΤΗ η vegan καρμπονάρα που είναι το ίδιο νόστιμη με την αυθεντική καρμπονάρα.

Μπέργκερ σολωμού (για 4 μπέργκερ)


Υλικά
για την μαγιονέζα κόκκινου πιπεριού: 
1 φλ. μαγιονέζα light
1/4 φλ. ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά
2 κ.γ. κάπαρη 
2 κ.γ. χυμό λεμονιού
1/4 κ.γ. αλάτι 
για τα μπέργκερ: 
1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά
1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
500 γρ. σολωμό μαγειρεμένο 
1 κ.σ. ελαιόλαδο 
4 ψωμάκια για μπέργκερ 
1/3 φλ. ψημένες κόκκινες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες 

Για να φτιάξεις την μαγιονέζα απλά ανακάτεψε όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι. 
Για να φτιάξεις τα μπιφτέκια σολωμού ανακάτεψε σε ένα μπολ τον μαγειρεμένο και τριμμένο σολωμό, το πιπέρι, τη φρυγανιά και 1/2 φλ. από την μαγιονέζα που έφτιαξες. Χώρισε το μείγμα στα 4 και φτιάξε 4 μπιφτέκια. 
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζέστανε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Μαγείρεψε τα μπιφτέκια σου για περίπου 2 λεπτά. Σκέψου ότι ο σολωμός σου είναι ήδη μαγειρεμένος. 
Βγάλε τα μπιφτέκια στην άκρη. 
Βάλε στο κάθε ψωμάκι ένα μπιφτέκι και από πάνω 2 κ.γ. μαγιονέζα. Πρόσθεσε και μερικές ροδέλες πιπεριάς και σκέπασε το μπέργκερ σου. 

Σαλάτα σολωμού σε τσιαπάτα (4 μερίδες)


Υλικά 
2 ψημένα φιλέτα σολωμού 
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. χυμό λεμονιού 
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού 
1/2 φλ. μαγιονέζα light 
4 ψωμιά για σάντουιτς (είτε τσιαπάτα είτε φοκάτσια)
ρόκα

Σε ένα μέτριο μπολ ρίξε τον σολωμό, το κρεμμύδι, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού. Ανακάτεψε και πρόσθεσε και την μαγιονέζα. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι. 
Άνοιξε το κάθε ψωμί οριζοντίως. Βάλε μέσα ρόκα και σολωμό. Σκέπασε με το υπόλοιπο ψωμί.

Κάθε σάντουιτς έχει 566 θερμίδες. 

Ψητό σολωμός με πέστο και πατάτες φούρνου (για 4 άτομα)


Υλικά
2 φλ. σκελίδες σκόρδου
2 φλ. σπανάκι
1/2 φλ. ελαιόλαδο 
1/2 φλ. παρμεζάνα τριμμένη 
1/4 κ.γ. αλάτι 
1/8 κ.γ. μαύρο πιπέρι
4 φιλέτα σολωμού
μισό κιλό πατάτες κομμένες σε τριγωνικό σχήμα ή baby potatoes 

Προθέρμανε το γκριλ. 
Ρίξε στο μπλέντερ το σκόρδο, το σπανάκι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το τυρί και χτύπησε καλά. Χώρισε την πέστο στη μέση και αποθήκευσε στο ψυγείο σου την μισή για άλλη χρήση. 
Βάλε τα φιλέτα σολωμού σε ένα ταψάκι στο οποίο πρώτα θα απλώσεις ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Ψήσε για 3-4 λεπτά. Στο ίδιο ταψάκι ψήνεις ταυτόχρονα και τις πατάτες σου. Γύρνα τον σολωμό και άπλωσε πάνω του την πέστο. Άπλωσε πέστο και στις πατάτες σου. Ψήσε για ακόμα 4-5 λεπτά. Βγάλε τον σολωμό και συνέχισε το ψήσιμο για τις πατάτες σου. 
Σέρβιρε αμέσως. 

Κάθε μερίδα έχει 408 θερμίδες. 

Ψητός σολωμός με γρήγορη σάλτσα blueberry (για 4 άτομα)


Υλικά 
1 κ.σ. ελαιόλαδο 
3/4 φλ. ψιλοκομμένο πράσο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 
1/4 κ.γ. αλάτι 
1/4 κ.γ. θυμάρι 
1/8 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών της επιλογής σου
1 φλ. blueberries
1/4 φλ. νερό 
1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
4 φιλέτα σολωμού 
3 κ.σ. φρέσκια μέντα 

Ζέστανε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το πράσο. Σόταρε για 5 λεπτά. Πρόσθεσε το σκόρδο, το αλάτι, το θυμάρι και τα μπαχαρικά. Ανακάτεψε για μισό λεπτό. 
Ρίξε τα blueberries, το νερό και το ξίδι στο τηγάνι. Λιώσε τα blueberries με ένα πιρούνι και μαγείρεψε για 3-4 λεπτά. Ρίξε λίγο μαύρο πιπέρι. Βγάλε από τη φωτιά. Άσε τη σάλτσα σου να κρυώσει για περίπου 2 ώρες και ζέστανέ την ξανά πριν τη σερβίρεις. Θα είναι πολύ πιο νόστιμη. 

Ψήσε στο γκρι τον σολωμό σου. Άλειψε τα κομμάτια με ελαιόλαδο, ρίξε αλάτι, θυμάρι, μπαχαρικά και μαύρο πιπέρι. Ψήσε για 4-5 λεπτά από την κάθε μεριά. 

Βάλε σε κάθε πιάτο ένα κομμάτι σολωμού και σάλτσα από πάνω. Πασπάλισε με μερικά φύλλα μέντας. 

Κάθε μερίδα έχει 400 θερμίδες. 

Πριν προχωρήσεις παρακάτω δες και άλλες 18 υγιεινές συνταγές με κιμά που θα σε κάνουν να γλύφεις τα δάχτυλά σου. 

Αυτό είναι το μυστικό για σούπερ τραγανό σολωμό


Για να κάνεις τον σολωμό σου τραγανό -τουλάχιστον από την μεριά της πέτσας- δεν έχεις παρά να κάνεις το εξής: Βάλε αλάτι στον σολωμό σου. Βάλε το κομμάτι του σολωμού σε αντικολλητικό τηγάνι που δεν έχει ζεσταθεί ακόμα με την πέτσα προς τα κάτω. Άναψε το μάτι και μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά. Έπειτα πάρε μια σπάτουλα και πίεσε τον σολωμό σου προς τα κάτω έτσι ώστε να ακουμπάει όλη η πέτσα στο τηγάνι. Μαγείρεψε για άλλα 5 λεπτά με πατημένο τον σολωμό. Γύρνα τον σολωμό σου και βγάλε το τηγάνι από τη φωτιά. Συνέχισε το μαγείρεμα για ακόμα 1-3 λεπτά (ανάλογα με το πόσο παχύ είναι το κομμάτι σου). Σέρβιρε τον τραγανό σολωμό σου με λίγο ρύζι και λίγο σουσάμι από πάνω. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις